על האמנית

אתר זה מוקדש לעבודתה של שושנה הימן (1923-2009), פסלת.

הגברת היימן היא מחלוצות הפיסול הישראלי. אף שתהילה מסוימת באה לה הודות לקיפוד בשם שמוליק שאיירה לספר ילדים בשנת 1955, מקומה בהיסטוריה של האמנות הישראלית נפקד: בשולי הכנעניות אולי נזכרת מפעם לפעם מגלפת העץ, אבל מכלול יצירתה נשכח במידה רבה. אתר זה בא לתקן עוולה זו בכוחותיו הצנועים.

שושנה היימן למדה פיסול אצל רודי להמן, נישאה למשורר ט. כרמי, נמנתה על מקימי עין הוד בשנות החמישים והחוג לאמנות באוניברסיטת חיפה בשנות השמונים. יצירתה, שהחלה מאיזו נטייה אל הגוש, עברה שלל תמורות לאורך חמישה עשורים, אך שמרה תמיד על רוח פרימיטיביסטית.

עוד מידע על שושנה אפשר למצוא כאן.

באתר תמצאו שלל רב של חומרים ותעודות: צילומי פסלים, סריקות של ספרים, צילומי ציורים, דיוקנאות האמנית, ביקורות מן העיתונות וחיבורים מקוריים על יצירתה.

 

האתר הותקן במסגרת שיעור “שימור דיגיטלי” במחלקה לאמנות במכללת סמינר הקיבוצים, והוא פרי עמלן של קבוצה נמרצת של תלמידות שחקרו, קטלגו, סרקו, המירו, תמללו וארגנו את החומרים לצורה לכידה. ואלה שמותיהן:

נטע זינגר, אביה קרוניץ, דניאל בן ארי ומיכאלה מיזן.

בסמסטר הראשון עבדו על האתר גם תלמידות השנה השלישית בחוג לאמנות במכללה –

נעמה אמיר, ספיר בלחסן, פאינה גאורגייש, קרן דרכסלר, נסרין ווחידי, דנה חודקביץ’, רימאן חנדקלו, מורן כהן, רותם לבנון, רותם לוי, הגר פטר, ליאור פרוכטמן, נגה אור ים, ותמיר גל. 

תודתנו נתונה לשיר ימגוצ’י מלר, אוצרת, על שנפגשה עם הכיתה ושפכה אור על העבודה של שושנה; לד”ר הדרה שפלן קצב, ראש החוג לאמנות במכללת סמינר הקיבוצים, על שאפשרה את מימוש הפרויקט מלכתחילה; ותודה מיוחדת נתונה לגד צ’רני, בנה של שושנה, על שיתוף הפעולה.

השיעור והאתר ניזומו, הונחו והובאו למימוש על ידי שחר פרדי כסלו. תבנית האתר עוצבה, במיוחד עבור הפרויקט, על ידי אביב ליכטר.

האתר פותח במסגרת קורס משלב עשייה של היחידה למעורבות חברתית במכללת סמינר הקיבוצים, ובתקצוב הועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, כחלק מיוזמות מעורבות סטודנטים ואקדמיה בקהילה.

האתר הוא חלק ממפעל שימור דיגיטלי רחב יותר של אמנות ישראלית, ובוא מוקמים אתרים לגדולי אמנינו ואמניותינו מן המאה ה-20.