"הדפורמציה משמשת לה אמצעי"
1959

ידיעות
מאת:א"ן

“אמנם כן; – יכול פסל של אבן או עץ להפיק חמימות, שתלבב את עין המסתכל ויכולה תמונה ליצור את הרושם של קרירות, הבאה מעודף של שכלתנות.
המבקר בשתי התערוכות בביתן הלנה רובינשטיין של מוזיאון תל אביב מתנסה ברשמים מנוגדים אלה. בסוקרו את פסליה של חוה מחותן הוא חש בכנות הרגש המונחת ביסודם. בגילוף דמויותיה מנצלת פסלת זו את תכונותיו הטבעיות של החומר, בין אם הוא עץ או אבן, וחותרת למיצוי המהותיות של נושאיה. מכאן הדפורמציה מדעת של אברי הגוף או הוויתור המוחלט עליהם לטובת שטפו ההרמוני של הקו. תכונה אופיינית בכמה פסלים הוא השימוש הסימולטאני בפרופיל ובאן-פאס בתוך העיגול הגושי של הראש והפנים.
דמות האשה בתנוחות שונות, אשה וחיהדמויות מתפללות לשמש, גבר ואשה – אלו הם נושאיה של חווה מחותן, שהיא ממחישה אותם במפסלתה ברוך נשי ובפשטות פרימיטיבית, שלפעמים היא גם מסתירה את אי-התגברותה על קשיי עיצוב מסוימים.
ליד תערוכת פסלים זו מתקיימת תערוכת תמונות, כרזות וקישוטי קיר של ז’אן דוד. בכל עבודותיו הללו בולטת לעין השליטה המרובה של הגראפיקן. ואמנם הכרזות שלו הן ללא ספק הישג גראפי חשוב. קרובים לכרזות הם ציורי הקיר, שהוא עושה באולמי אניות הנוסעים של צי”ם ובמוסדות שונים, ושבתערוכה רואים רק את תצלומיהם. זהו התחום האוטנטי של ז’אן דוד, שאליו אפשר לצרף גם את רישומיו היפים בקוום החד, דמיונותם הסוריאליסטית ובנקיונם האסתטי”

“בביתן הלנה רובינשטיין של מוזיאון תל אביב מתקיימות עתה שתי תערוכות מנוגדות אחת לשניה. האחת היא של חוה מחותן, המציגה 28 פסלים, והשניה היא של ז’אן דויד, המציג תמונות, רישומים, כרזות ותצלומים של קישוטי קיר, שעשה בכמה מספינות “שוהם” ובאולמות של בניינים ציבוריים.
חוה מחותן מגלפת את דמויותיה בבלתי-אמצעיות של תחושה פלאסטיות מפותחת. הדפורמציה משמשת לה אמצעי להבעה עצמית כנה. היא מוותרת על הפרטים לשם השגת האפקט המבוקש. יודעת היא גם לנצל את תכונותיו הטבעיות של החומר בו היא עובדת, יהא זה עץ או אבן. בכמה מפסליה משתמשת היא בפרופיל ובאן-פאם גם יחד, מתוך העיגול הגלמי של הראש. יש משום פרימיטיביזם מדעת בגלמיות זו, האופיינית לכל הפסלים. “

על החתום: אריה לרנר
“הפסלת חוה מחותן נולדה בארה”ב ולמדה באקדמיה לאמנויות בפילדלפיה. היא עלתה לארץ ב1946 והשתקעה בבאר שבע. עבודותיה הבודדות בתערוכות הכלליו תבארץ עוררו תשומת לב. בתערוכה הראשונה בביתן ה. רובינשטיין בתל אביב מציגה הפסלת כ30 פסלים ותבליטים בשיש, בבזלת ובסוגי עץ שונים המעידים על שליטה בחומרים השונים, על תפיסה פלאסטית מעניינת ועל השפעת סגנונם הפרימיטיבי של הפסלונים שנתגלו בסביבות באר שבע ע”י הארכיאולוג הצרפתי ז’אן פארו. תערוכתה של חוה מחותן היא אחת מתצוגות הפיסול המעניינות ביותר שראינו בעונה זו. “

“זוהי תערוכתה החשובה הראשונה של הפסלת חוה מחותן, ובה היא מציגה עשרים ושמונה עבודות בעץ ובשיש. כילידת ארה”ב וחניכתה, היא מגישה לנו מבחר המעיד אמנותה: היסוד המונומנטאלי, הקשור קשר הדוק בצורה, והמבטא באורח אורגאני את התלת-מימדיות שלה, והיסוד הקווי, שאינו תלוי במישרין בצורה, ותפקידו להגדיר את אופי הפסל ולהמחיש את הרעיון שבראשיתו.
גישה זו עוברת כחוט-השני בכל פסליה. ניתן לומר, שהמחשבה, שיש בה הרבה הומור, היא המגדירה את סגנונה. מחשבה זו אינה מחפשת את ייעודה בנסיונות: היא מעדיפה את הדרך המסורתית – הן בצורה והן בקו למרות החופש שהיא נוקטת בשניהם. המזיגה בין השניים מעניקה לאמנותה מהות דקוראטיבית. חוה מחותן אינה “משתעשעת” חלילה, כפי שאולי אפשר לחשוב: היא מיטיבה להבין את מהות החומר. הסטאטיות של הדמות, התנשאותה המוצקה כלפי מעלה, נפחה המלא והשיקול, מעניקים לה מונומנטאליות נאה מאוד.”